Jobbe med følelser i rusfeltet - for miljøterapeuter - 3. april 2025
Online
Webinar for miljøterapeuter som jobber i rusfeltet og ønsker å lære mer om hvordan du kan møte, lindre og romme sterke følelser hos pasienter og brukere, slik at det blir mulig å tåle de sårbare følelsene og at de etter hvert kan endres. Kurset passer for vernepleiere, sosionomer, sykepleiere m.fl.
BookingDet å ruse seg kan være en måte å dempe, lindre eller fjerne smertefulle følelser som kjennes uutholdelige. Mange av pasientene vi møter i rusfeltet har opplevd store belastninger i livet sitt, uten å få den nødvendige støtten til å kjenne igjen følelser i kroppen, sette ord på og gi mening til dem. Mange har lite erfaring av å bli møtt med forståelse og aksept for egne følelser. Mennesker som har vært mye alene i smertefulle og overveldende følelser blir nødt til å finne en måte å håndtere det på egenhånd, og rusbruk kan bli en måte regulere seg på. Det er ulike terapeutiske retninger og intervensjoner som kan være nyttig og hjelpsomt i arbeidet med ruspasienter.
Det som er felles, uavhengig av hvilken retning vi jobber etter, er at det er behov for en trygg allianse mellom pasienten og den som skal hjelpe. I dette ligger blant annet at pasienten kjenner seg sett og forstått og opplever at det finnes håp om en vei ut av rusavhengigheten.
Alle som jobber i rusfeltet, har erfaring med at pasientene våre “sprekker”. Det skjer gjerne i møte med relasjonelle utfordringer, motgang eller at vonde minner og følelser dukke opp. Noen kan kjenne seg fanget i skam og håpløshet: “Jeg har tatt så mange dårlige valg.», «Jeg har brent så mange broer», «Jeg er merket for livet og det finnes ingen vei ut av det for meg.”
I dette praksisnære webinaret vil jeg gi en introduksjon til følelser og hvilken funksjon de har. Samt presentere intervensjonen, "empatisk validering". Dette er en måte å gyldiggjøre og anerkjenne den andres følelser på en slik måte at pasienten kjenner seg sett og forstått og kan oppleve det som meningsfullt og utholdelig å være i det de føler. I den humanistiske tradisjonen legger vi til grunn at mennesket har et iboende vekstpotensial, et ønske og en kraft mot meningsfullhet og felleskap. Gjennom å tåle å være i kontakt med og prosessere det han eller hun føler, kan pasienten få tilgang til større deler av sin opplevelse, komme i kontakt med egne ønsker og verdier og mer hjelpsomme følelser, som kan gi grobunn for håp og motivasjon for en ny vei videre.
Webinaret veksler mellom undervisning, øvelser og kliniske eksempler.
Du er hjertelig velkommen!
Praktisk informasjon:
Dato: 03.04.25
Tidspunkt: kl. 09.00 - 12.00
Sted: Online via Zoom
Foredragsholder: Marit Sæle Bjørkhaug
Pris
Ordinær: 1100,- pr. pers.
Rabatert pris
NIEFT-medlem: 770,-
Student: 550,-
Terapeuter ved IPR: 550,-
Webinaret er rettet mot miljøterapeuter som jobber i rusfeltet.
Kurset er godkjent som 3 timers vedlikeholdsaktivitet for psykologspesialister hos NPF.
NB! For å få webinaret godkjent som vedlikeholdsaktivitet, og motta kursbevis, må du delta live med fullt navn (for- og etternavn) og kamera på.
Marit Sæle Bjørkhaug
Marit Sæle Bjørkhaug er psykologspesialist. Hun jobber med terapi, undervisning og veiledning innen emosjonsfokusert terapi ved Institutt for Psykologisk Rådgivning. Tidligere har hun jobbet i spesialisthelsetjenesten på poliklinikk, rusinstitusjon og psykoseavdeling. I tillegg har hun mange års erfaring som kommunepsykolog hvor hun har vært del av kriseteam og jobbet med kompetansehevning og tjenesteutvikling.
Viktig informasjon
Lenke til webinaret blir sendt ut 1 time før webinaret starter. For å se webinaret må du være påmeldt. Påmelding er bindende.
Deltakerne er selv ansvarlig for å sjekke at kamera, lyd og bilde fungerer i forkant av webinarene. Logg derfor på i god tid før webinaret starter. Du kan sjekke at kamera og lyd virker når du oppholder deg i venterommet før webinaret starter.
Det er ikke alle arbeidsplasser som støtter Zoom. Deltar du på webinaret på din arbeidsplass må du derfor selv sjekke om dere har tilgang til Zoom.
Det vil ikke bli tatt opptak av dette webinaret.
Tilbakemelding fra tidligere webinar
"Lærerikt og bevisstgjørende kurs om arbeid med følelser i rusfeltet. Relevante eksempler som var gjenkjennelige for oss som jobber i TSB.
“Nyttig og lettforståelig kurs”
“Et veldig lærerikt kurs og flink formidler 😊"
Obs! Vi har 24 timer angrerett på alle våre kurs. Avmeldingsregler utover dette er:
Avmelding 6-12 mnd. før kursstart: Kursavgift blir refundert
Avmelding 3-6 mnd. før kursstart: Halve kursavgiften krediteres
Avmelding 0-3 mnd. før kursstart: Kursavgift vil ikke bli kreditert
Påmelding er bindene.
Har du spørsmål angående kurs?
Se Ofte stilte spørsmål om kurs
eller send en e-post til : kurs@ipr.no
Påmelding her.
Vi tar med forbehold om endringer vedrørende dato og kursholder grunnet uforutsette hendelser.