Cathrine Moestue
Sekten. De kalte meg Roxy.
Hvis du hadde hatt mulighet til å bli del av en bevegelse som kunne lindre barns lidelser på flukt fra krig og hungersnød, ville du sagt ja? Det var dette Cathrines lærer i moralfilosofi tilbød henne da hun var 19 år gammel teaterstudent i Sverige. Det historiske bakteppet fra 1984, da verden sto ovenfor en enorm sultkatastrofe i Etiopia har flere paralleller med dagens krise i Gaza.
Cathrine sa ja til å hjelpe uten å vite at den karismatiske læreren løy om hvem han var, uten å vite at hans program for «å redde de sultne barna i verden» var en konspirasjonsteori, uten å vite at hun ville bli fanget i en traumatisk relasjon i 7 år. Cathrines virkelighetsoppfatning ble totalt fordreid da hun ble isolert fra sin familie, sitt nettverk, sine primære følelser og fikk navnet «Roxy».
I denne presentasjonen vil Cathrine gi deg en unik personlig innsikt i de ulike stadiene av hennes radikale identitetsendring, fra den 19 år gamle «blide Cathrine» - en ung kreativ jente som ville bli skuespiller - til en streng «moralistisk Roxy» som ofret alt for å «redde verden». Cathrine vil utforske hvordan skam og frykt ble brukt i både rekruttering og kontroll av hennes mentale tilstand av å være «Roxy». Og hvordan underkastelse og dissosiasjon ble den eneste veien til overlevelse i den relasjonelle dynamikken med læreren. I høst gir Cathrine ut boken «Sekten. De kalte meg Roxy». I foredraget deler Cathrine hvor vanskelig skriveprosessen har vært. Noen ganger fint, men mest av alt veldig krevende. Cathrine skrev ikke boken «Sekten. De kalte meg Roxy» på tross av smerten, men på grunn av den, og det var smerten som fortalte henne at noe viktig hadde skjedd.
Deltakerne vil sitte igjen med en forståelse av hva en sekt er, hvordan et traumebånd fungerer som en desorganisert tilknytning og hvordan psykisk vold kan bli brukt i rekruttering til ekstremisme. De vil også bli kjent med hva begrepet «traumatiserende narsissisme» betyr, hvordan skyldfølelse for egne privilegier kan bli misbrukt når kriser i verden oppstår og ikke minst hvor vanskelig det er å skrive om egne traumeerfaringer.
Cathrine Moestue er psykolog og forfatter som har spesialisert seg på Emosjonsfokusert terapi (EFT). Hun er ekspert på sosial innflytelse og ble personlig sertifisert av professor Robert Cialdini til å holde hans kurs i etisk påvirkning og beslutningspsykologi i 2007. Cathrine har jobbet i mange år med ledere i næringslivet og som høyskolelektor ved Kristiania. I dag er hun psykolog i privat praksis og jobber mest med traumer og med mennesker som har vært utsatt for vold i nære relasjoner. Cathrine blir ofte brukt som ekspertkilde i media der tema kan handle om psykisk vold, narsissisme, vanskelige følelser, manipulasjon og hersketeknikker. I 2018 ble hun medforfatter av boken Radikalisering, fenomen og forebygging. Dagbladet trakk frem at «… psykolog Cathrine Moestue gir et viktig bidrag ved å ta for seg de psykologiske faktorene som kan ha vært medvirkende til at to søstre fra Bærum reiste til Syria» i sin anmeldelse av boken. Cathrine deltar i nasjonale og internasjonale nettverk for å forebygge radikalisering, blant annet Radicalization Awareness Network (RAN) som ble opprettet av EU-kommisjonen og International Cultic Studies Association (ICSA). Som spaltist har hun skrevet om organisasjonspsykologi og mental helse i mange år, blant annet for Dagbladet Magasinet. Høsten 2024 kommer boken Sekten. De kalte meg Roxy ut i norske bokhandlere, men Cathrine har også delt sin historie internasjonalt i podkasten «A little bit culty» (ALBC) og i boken Far out av C. Gibson.